понеделник, 11 юни 2012 г.

Копирайтър



Копирайтър е дума с английски произход - буквално преведена означава лице, което пише на ръка. Лице, извършващо професионална дейност по написване и пренаписване на текстове с рекламна цел.

Идеята е да се направят дадени продукти известни в сферата на рекламата, като се представят по възможно най-блестящата им светлина.

Копирайтърът има за задача да събере, систематизира, обобщи и представи дадена информация във възможно най-пресования и достъпен вид за потребителите. Неговата мисия не се изчерпва само с това. Той се стреми да предаде всичко от събраното във вид, който да представи нещата в уникален, вълнуващ и завършен вид.
 
Копирайтърите събират информация от хиляди източници, обработват и обобщават данните в кратък и стегнат текст с цел до масовата аудитория да достигне това, което е нужно.
 
С прости думи, един копирайтър може да се оприличи с цедка, която прецежда всичко излишно и оставя важното и смисленото, което е нужно на потребителя. Същото е с примера за млякото: каймакът и цедката - когато изсипете млякото в цедката, остава само най-качественото - каймакът.
 
Копирайтърът е:
  • лицето в Интернет, което при зададена цел знае кога, как и колко да пресова информацията;
  •  търсещ информация: винаги може да открие и систематизира в поставените норми исканата от него информация, било то 2 или 2 000 думи;
  • освен писар е и преводач, черпейки инфо и от чужди сайтове, може да преведе или напълно да редактира една тема от един език на друг. Той винаги точно, ясно и конкретно обобщава исканата информация в мащабите, които са зададени.
 
Някои биха негодували: “Да, но копирайтърът краде”. Не! Копирайтърът не краде! Той е на свободна практика и черпи информацията си от източници, като всеки обикновен човек.  Учи се от житейския си опит, от градската библиотека, от общуването в Интернет. Няма нищо лошо от това да си любознателен.
 
Копирайтърът не е крадец, а лице, което знае кога, как и къде да потърси, за да намери нужното, като изпълнението в срок и отговорността, която поема, са за негова сметка.

Изброявайки съществените качества на копирайтърите, стигаме до двустранен отговор: “Защо копирайтърът е така нужен на света?!”


Автор: Кейти
Редактор: П. Младенова 
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
бутон за социални мрежи

5 коментара:

  1. Уважаеми, "копирайтърА прави това, копирайтърА не прави онова" - абе вие пълния член не го ли познавате? В статия по темата за качественото писане толкова грешки са неуместни.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Този коментар бе премахнат от автора.

      Изтриване
    2. КопирайтърЪТ върши дейност, но на копирайтърА се възлагат и задачи. Както и поставянето му към неопределителен член. Пълният член си има място за употреба :)

      Изтриване
  2. Хм ... много ми хареса статията! Допадна ми и стила на писане ...:)

    ОтговорИзтриване
  3. От обадилия се горе анонимен фен не научих нищо, а от текста много. Честно, замислих се. Все още не съм се занимавал с това, а виждам, че е необходимо доста добро усещане, творческо мислене, а и писане. Някой ден непременно ще опитам за да видя мога ли го, не го ли мога. Предизвикателството е на ниво. Не толкова заради парите, макар никога не са излишни. Просто искам да си изпробвам способностите. Запали ме.

    ОтговорИзтриване